Op 18 november 2024 zijn er nieuwe regels ingevoerd voor jongeren onder de 16 jaar die werken. Deze aanpassingen bieden meer flexibiliteit voor werk op niet-schooldagen en versterken de bescherming van jongeren, met name in de horeca. Hieronder lees je wat er precies verandert.
Ruimere werktijden op niet-schooldagen
Jongeren van 13, 14 en 15 jaar mogen voortaan tot 20.00 uur werken op dagen dat zij geen school hebben, in plaats van de eerdere eindtijd van 19.00 uur. Dit geldt ook tijdens vakanties.
Werken op zondag: beperkt maar mogelijk
13- en 14-jarigen mogen nu op zondag werken, maar wel onder strikte voorwaarden:
- Maximaal 5 zondagen in een periode van 16 weken.
- Als er op zondag wordt gewerkt, moet de zaterdag een verplichte vrije dag zijn.
Overleg en toestemming verplicht
Werkgevers moeten bij het aanpassen van werktijden en het toelaten van zondagwerk in overleg treden met de ondernemingsraad (OR) of een werknemersvertegenwoordiging. Daarnaast is instemming van ouders of verzorgers noodzakelijk.
Verbod op werken in horecaruimtes waar alcohol wordt geschonken
Kinderen onder de 16 jaar mogen niet werken in horecaruimtes waar alcoholhoudende dranken (kunnen) worden geschonken. Wel kunnen zij taken uitvoeren in andere delen van een horecabedrijf, zoals keukens of andere ruimtes zonder direct klantcontact.
Waarom deze aanpassingen?
De nieuwe regels zorgen ervoor dat werk voor jongeren veilig blijft en niet ten koste gaat van hun rust en schoolprestaties. Het verbod op werken in horecaruimtes met alcohol maakt het toezicht door de Arbeidsinspectie eenvoudiger. Tegelijkertijd krijgen jongeren meer mogelijkheden om werkervaring op te doen, bijvoorbeeld in een bijbaan of vakantiebaan.
De wijzigingen zijn gepubliceerd in de Staatscourant en zorgen voor een betere balans tussen werk en ontwikkeling voor jongeren.
Wil je meer weten over deze regels of ben je als werkgever benieuwd hoe je hiermee om moet gaan? Neem contact met ons op voor advies.